Tip na „kocovinový“ oběd (rýže na asijský způsob)
Všichni to známe – chuť je ráno na všechno – sladké, slané, mastné, u někoho i na pálivé.
Zde je jeden tip na bezmasý oběd, který je nejenom velmi zdravý, obsahuje správný poměr sacharidů, tuků a bílkovin, ale zároveň je i dobrým vyprošťovákem a je v něm od všech chutí něco. Oběd chutná výborně samozřejmě i v nekocovinové dny.
Ingredience:
- rýže 3 barev (nebo jiná)
- šmakoun nebo tofu (obojí v natural podobě)
- mrkev
- špenát - listy
- medvědí česnek
- pažitka
- pálivé chilli papričky (množství si každý zvolí sám, já dávám strašně moc)
- kokosový olej (to je základ – ten by neměl chybět ani se ničím nahrazovat)
- 2 lžíce medu
- trocha skořice
- rajčatový protlak nebo kusy račat v konzervě
- sušené mořské řasy wakame (nemusí být, ale kvůli dodání vlákniny jsou vhodné)
Postup: dáme vařit rýži. Mezitím si nastrouháme mrkev, natrháme medvědí česnek, nakrájíme pažitku, dáme řasy nabobtnat do vody (máme-li je), nakrájíme chilli papričky a šmakouna (tofu). Na pánev dáme tak 3 lžíce kokosového oleje, rajčatový protlak a všechnu nakrájenou zeleninu a bylinky. Orestujeme, přidáme rýži a všechno chvíli pořádně promícháváme. Kdo používá sůl, osolí.
Kateřina Adámková
Jsem výživová poradkyně a osobní trenérka. Zabývám se komplexním poradenstvím v oblasti výživy, sportu a zdravého životního stylu. Neustále sleduji aktuální dění v těchto oblastech, pravidelně si rozšiřuji vzdělání, zajímají mě nové trendy.
Když se nevěnuji fitness, tak kromě jiného ráda maluji.
Zajímavé články
z blogu
Karbanátky z quinoi
Vhodné jako oběd, svačinka, dobře se převáží na výlety a karbanátky chutnají skvěle i studené.
Cizrnové křupky
Také Vás po večerech honí chuť na nějaké slané „dobrůtky“? Vyzkoušejte tyto cizrnové křupky, které Vás ohromí nejen
Tip na zdravý, rychlý a výborný nedělní oběd
Tip na zdravý, rychlý a výborný nedělní oběd plný omega-3 mastných kyselin (losos – řasy – avokádo).